Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Alapis: Στις 14 Δεκεμβρίου η συζήτηση της αίτησης υπαγωγής στο άρθρο 99

Αναβλήθηκε σήμερα ενώπιον του αρμοδίου Δικαστηρίου η συζήτηση της από 24.10.2011 αίτησης της Alapis για την υπαγωγή της στη διαδικασία εξυγίανσης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 99 του Ν.3588/2007, όπως αυτές αντικαταστάθηκαν με το άρθρο 12 του Ν.4013/2011.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, με δεδομένο ότι η εταιρεία βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με τις κυριότερες πιστώτριες τράπεζες και λοιπούς πιστωτές, η ενέργεια αυτή αποσκοπεί στο να μπορέσει η Alapis να συμφωνήσει μαζί τους και να υλοποιήσει σε σύντομο χρόνο πρόγραμμα άμεσης εξυγίανσης και περαιτέρω ανάπτυξής της.

Στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2011 μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις 735 εκατ. ευρώ της Alapis μετατράπηκαν σε βραχυπρόθεσμες αφού συγκεκριμένοι χρηματοοικονομικοί όροι (covenants) ήταν εκτός των ορίων που έθεταν οι συμβάσεις και προβλεπόταν δικαίωμα καταγγελίας εκ μέρους των δανειστών που θα καθιστούσε τα δάνεια άμεσα εξοφλητέα.
Από τότε όμως μέχρι και σήμερα που κατατέθηκε η αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο.
Η πτώση των τιμών στα φάρμακα και η περιορισμένη ρευστότητα στην αγορά είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των παραγγελιών των δημοσίων νοσοκομείων αλλά και των ιδιωτών πελατών. Δημιουργήθηκαν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις - όχι μόνο προς τις τράπεζες αλλά και στο δημόσιο- οι μισθοί των εργαζομένων καταβάλονται με δυσκολία, μεγάλοι πελάτες που χρησιμοποιούν το δίκτυο διανομής δεν ανανεώνουν τις συμβάσεις τους και η πλειοψηφία των αλλοδαπών προμηθευτών απαιτεί την προεξόφληση των παραγγελιών.

Η εταιρεία προσπάθησε να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση των λειτουργιών της με πωλήσεις θυγατρικών σε Βουλγαρία, Κροατία, Ρουμανία και Αμερική, με διακοπή της δραστηριότητας των απορρυπαντικών σε σκόνη αλλά και με απολύσεις προσωπικού -πάνω από 200 άτομα.

Το σύνολο των υποχρεώσεων της Alapis ανέρχεται σε 1,15 δισ. ευρώ. Τα 161 είναι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις, τα 811 εκατ. ευρώ βραχυπρόθεσμα δάνεια και τα 185 άλλες βραχυπρόθεσμες οφειλές. Η εταιρεία το πρώτο εξάμηνο είχε αρνητικές ροές 38 εκατ. ευρώ, πτώση τζίρου 20% (στα 340 εκατ. ευρώ) και ζημίες 167 εκατ. ευρώ από κέρδη 25 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2010.
Πλέον το ζητούμενο είναι οι δικηγόροι της εταιρείας να πείσουν το δικαστήριο ότι τα προβλήματα ρευστότητας μπορούν να ξεπερασθούν και να ενταχθεί η εταιρεία στο άρθρο 99. Σε μια τέτοια περίπτωση τη σκυτάλη διάσωσης της εταιρείας θα πάρει ο διαμεσολαβητής ο οποίος θα καταρτίσει ένα πλάνο εξυγίανσης στο οποίο όμως θα πρέπει να συμφωνήσουν οι πιστώτριες τράπεζες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου